Güncel Haberler

Hatay, coğrafi işaret başvurusunda ilk sırada yer aldı

UNESCO’nun gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil olan Hatay’ın özellikle zengin mutfağıyla “marka şehir” olması için çalışmalar sürüyor.

Köklü bir mutfak kültürüne sahip olan kentin, Vali Mustafa Masatlı liderliğinde tescilli 24 ürün sayısının artırılması için girişimlerde bulunuldu.

Humus, bakla, Hatay döneri, kathi ve ıspanaklı ekmek, Antakya simidi, kebap nugget ve tepsi gibi 52 ürünün daha coğrafi işaret tescil başvurusu 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapıldı.

Hatay, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan il oldu.

Ürünlere ilişkin Türk Patent ve Marka Kurumu’nun incelemesi sürüyor.


Kayıt stüdyoları depremin yaralarını saracak

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay’ın tarihi yapısı nedeniyle ülkedeki antik kentlerden biri olduğunu söyledi.

Tarihten kültüre, inançtan gastronomiye tüm zenginlikleri birleştiren Hatay’ı “marka şehir” yapma hedefinde önemli adımlar attıklarını belirten Masatlı, şöyle devam etti:


“Hatay Valiliği olarak depremden sonra göreve geldiğimizden bu yana ilimizin marka değerinin artırılması amacıyla Valiliğimiz adına toplam 52 ürünün coğrafi işaretlenmesini talep ettik. Bu da attığımız adımlardan biri. Deprem nedeniyle ağır hasar gören ilimizin imar ve inşaat çalışmaları sırasında üstlendiğimiz Hatay, depremle ilgili konulardan sürekli bahsediyor. “Elbette bu çalışmalar biraz daha farklı bir alanda ve bize farklı ve moral motivasyon sağlıyor. . Bu çalışma gerçekten şehrimize 6 Şubat depremi sonrası toparlanma sürecinde yardımcı olacaktır.”

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2023 yılı coğrafi işaret başvurusunda talep edilen 52 ürünle birinci olduklarını vurgulayan Masatlı, bu ürünlerin tamamına coğrafi işaret verileceklerine inandıklarını ve tescilli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini anlattı. gelecekte 100’e ulaşacak.

Masatlı, kentin kalkınması, yerel üretimin desteklenmesi, turizme katkı sağlanması, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması için coğrafi işarete önem verdiğini söyledi.


Tüccarlar da coğrafi işaret bekliyor

Antakya’da 3 kuşaktır humus ve bakla üretimi yapan Muharrem Çayırcı, dedesi ve babasından sonra işi devraldığını ve bu ürünlerin ruhsatlandırılması talebinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Bu girişimin kendilerini heyecanlandırdığını belirten Çayırcı, şöyle konuştu: “Ürünlerimizin daha önce kayıt altına alınması gerekiyordu, geç oldu ama şimdi bunun olması olumlu bir gelişme çünkü Halep humusu koruyordu. Bu birçok yıldır bizimle olan bir kültür. yaşında, Antakya’ya özgüdür. Bu nedenle kayıt altına alınmıştır.” “Bizim için iyi olacak” dedi.

Uzun Çarşı esnafından Yunus Bucak, 55 yıldır fırıncılık yaptığını, işletmesinde yıllardır külçe, katkı maddesi ve ıspanaklı ekmek ürettiğini söyledi.

Tescil talebinin kendilerini heyecanlandırdığını belirten Bucak, “Özellikle Antakya simitimiz neredeyse 2 asırdır varlığını sürdürüyor. Çok geç bir girişim, bu nedenle Sayın Valimize minnettarız.”

Uzun Çarşı’nın tepsi kebabı ustası Yusuf Çayır, meşhur tepsi kebabını tescil ettirmenin kendilerini sevindireceğini ve depremi yaşayan esnafa katkı sağlayacağını söyledi.

Antakya simitçisi Abdulgani Dikmen, Hatay lezzetlerinin eşsiz olduğunu, tescillenmesinin tüm Hataylıları sevindireceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort